top of page

Liikkuminen Filippiineillä

Updated: Oct 15, 2023

Tässä blogissa paneudumme siihen miten liikkua Filippiineillä. Mikä on edullista ja mikä kannattavaa? Tricycle / e-cycle Ehdottomasti edullisin tapa liikkua filippiineillä. Nämä kolmipyörät odottavat usein niin sanotuissa terminaaleissa ja usein ovat sidottuja tiettyyn määränpäähän tai tietylle tie-osuudelle. Heillä ei ole lupaa poiketa päätielle. Voit toki ottaa tricyclen yksinkin, mutta usein kyyti on jaettu muiden matkaajien kanssa (3-8 henkeä). Hinnat liikkuvat 5-20 peson välillä riippuen matkasta ja matkustajien määrästä. Mikäli matkustat yksin ja haluat tiettyyn pisteeseen, voit toki neuvotella hinnasta. 100 pesolla (~2€) pääsee pitkälle. Akkukäyttöiset E-cyclet toimivat pääosin tietyillä alueilla joihin tricycleillä ei ole asiaa (vice versa). Normaalisti E-cycle on edullisempi kuin tricycle, mutta poikkeus vahvistaa säännön tässäkin. Ahneus sattaa korottaa hintoja alueittain. Huomaa että jokaisella saarella on oma uniikki tricycle mallinsa.


Habal-Habal Habal x2 nimitys juontaa koomisesti siittävästä eläimistä, Noh, tiedät miten koirat sen tekevät.. Nämä mottoripyörätaksit ovat pääasiassa freelancereita tienaamassa rahaa päivätyönsä ohella. Matkan hinnasta pitää aina sopia erikseen ennen matkaa ja kuljettajan saat yleensä helpoiten yksinkertaisesti seisomalla tien vierellä hetken aikaa. Habal-habal kuskeille on myös oma appi saatavilla "Angkas" jonka avulla saat kiinteän hinnan matkallesi ja näin säästyt tinkaamiselta. Tämä on ehdottomasti turvallisempi tie yksin matkaaville, koska kuljettajasta jää merkintä aplikaation tilaushistoriaan.

Taxi Taxit (meter taxi) Fiilippiineillä vaihtelevat kovin paikkakunnasta riippuen. Siinä missä Manilassa jokainen valkoinen taksi pyytää järjetöntä ylihintaa, Cebussa mittari kilahtaa päälle kysymättä. Tämä on maailmanlaajuinen ongelma ja epävarma olemuksesi johtaa helposti pienimuotoiseen huijaukeen, jopa mittaritaksilla ja myös Cebussa. Tätä ilmiötä vastaan taistellaan kovin ja yleensä terminaaleista/kauppakeskuksista saat lipukkeen taksin rekisterinumerolla ja puhelinnumerolla mihin soittaa jos joudut yliveloitetutksi. Voin kertoa että sanktiot eivät ole heppoiset, joten jos on syytä niin tee ilmoitus! Autat välittömästi muutaman seuraavan päivän turisteja soitollasi. Lentokentillä on nykyään tarjolla neljän (4) tyyppisiä takseja (Grab taksista enempi alempana): - Valkoiset taksit (normaali mittaritaksi), saattavat silti tarjota kiinteää hintaa johon ei tule suostua ellet halua tipata extraa. Mittarin aloitustaksa P40 + P13.50/km +P2 jokatoinen minuutti ruuhkassa. - Keltaiset taksit, korotettu aloitustaksa P75 + P4/300m, helpompi saatavuus), ehdottavat harvemmin kiinteää hintaa korkeamman aloitus taksan takia. - Mustat premium taksit P60 + 17,50/km + P2.5/minGrab Uber luovutti kaiken toimintansa Grabille Kaakkois-Aasiassa ja näin Grab sai valta-aseman aplikaation kautta tilattaville takseille ja ruokatoimituksille Filippiineillä. Käytännössä jokaisessa terminaalissa on Grab pickup point nykyään ja aplikaation käyttö on todella vaivatonta. Hinta on kuintenkin hieman korkeampi kuin valkoisella mittaritaksilla matkustaessa. Grab sovelluksesta löytyy myös valikko pidemille matkoille, mutta saatat hyvin neuvotella paremman hinnan paikallisen mittaritaksin kanssa. 10km matka on noin 300-600 pesoa riipuen ruuhkasta. Valkoisen mittaritaksin hinnan ollessa noin 200-400 pesoa. Grab sovelluksesta löytyy myös monta muuta palvelua joita saatat tarvita matkallasi, kuten ruokatoimitukset. Hotellisi lähialueelta kaupungissa löytyy heittämällä 200 ravintolaa jotka toimittavat aterian ovellesi pilkkahintaan. Kilpaileva aplikaatio ruokatoimituksille on Foodpanda (Foodora). Koska jokaisesta matkasta jää merkintä Grab-tilillesi niin saatat myös helpommin löytää taksiin unohdetun lompakon tai puhelimen..

Jeepney Helvetin maanpäällinen muodollistuma länsimaalaiselle. Ahtaat ja savuttavat jeepney tukkivat yhä filippiinien teitä mutta ovat yhä paikallisille tärkeä liikkumaväline. Jeppneyllä ei ole varsinaisia pysäkkejä ja ne pysähtyvät parhaimmillaan 50 metrin välein tiputtamaan tai lastaamaan ihmisiä. Kaistalla ei ole väliä. Alunperin jeepneyt jatkojalostettiin toisen maailmansodan jenkki jeepeistä. Sodan jäkeen maahan jäi iso määrä jeeppejä joilla ei ollut mitään käyttöä. Paikalliset hitsasivat näihin jeeppeihin jatkoa ja näin syntyin kapea ja ahdas joukkoliikenneväline jeepney.

Beepney Uusin tulokas joukkoliikenteessä ovat nämä jokseenkin eurooppalaisia kaupunkibusseja muistuttavat minibussit. Ovat silti ahtaita länsimaalaiselle, mutta ilmastoituja. hieman kalliimpia kuin jeepneyt, mutta selvä mukavuuden haluisuus ajaa paikallisia käyttämään näitä busseja. Beepneyllä on tarkaann valitut pysäkit, mutta usein näet ovien avattavan keskikaistalla kesekn liikenteen kun joku näkee edukseen poistua siinä kohtaa.

Bussit Bussiterminaalit löytyvät usein kaupunkien laitamilta. Bussit ovat edullisin liikkuma muoto pidempiin matkoihin ja osa yhtiöistä tekee reittejä saarien välillä, jolloin matkan hinta sisältää myös lauttamatkan. Monet busseista lähtevät matkaan vasta kun tiettymäärä matkustajia on saavutettu. Valittavissa on yleensä ilmastoitu bussi ja ilmastoimaton edullisempi vaihtoehto. Ilmastoimattomassa bussissa ikkunat ovat auki ja istuintila todella olematon.


V-hire minibussi Minibussit eli paikallisittain v-hire vanit lähtevät terminaaleistaan valittujen kohteiden välillä sitä mukaan kun kaikki penkit (10-12 henkeä) on myyty. Mikäli käytät tätä vaihtoehtoa niin suosittelen länsimaalaisena ostamaan kaksi penkkiä itsellesi.

Mikäli sinulla on lisättävää julkisiin kulkuneuvoihin liittyen niin kommentoithan alle niin voimme lisätä yllä olevaan listaan. Perheen kasvaessa ja budjetin vähentyessä niin sanottu skytrike voi myös tulla kysymykseen.


86 views2 comments

2 Comments


leopaivio
leopaivio
Oct 17, 2023

Pieni huomautus tuohon V-hire matkustajamäärään. 18 matkustajaa kyytiin ahtautuu ( 4riviä x 4hlö +2 kuljettajan vieressä edessä,

ennenkuin pikkubussi lähtee matkalleen pisteestä A pisteeseen B. JOS ei halua odotella pisteessä A lähtöä ja jostain kumman syystä ei matkustajia tunnu juuri siihen aikaan löytyvän, saattaa matkan nopeuttaa maksamalla terminaalin rahastajalle tyhjäksi jäävistä paikoista. Näihin vaneihin voi ottaa matkatavaraa ainoastaan jotka mahtuu kapealle istuinpaikallesi ( 4 matkusta- jaa rivissään! ) tai maksamalla tavaroista niiden vaatiman tilan paikkaluvun mukaisesti! Kuljet-

tajan ansiot määräytyvät kuinka monta matkaa kerkeää ajamaan, joten ei hänkään kauan halua odotella, koska B terminaalissa saattaa olla nopeammin pikkubussi täynnä taas takaisinpäin. Lienee turha sanoa että nämä pikkubussit ovat niitä "liukkaammin liikkuvia ohjuksia" reiteillään mutta matkan pituuteen ja nopeuteen nähden niitä…


Like
leopaivio
leopaivio
Oct 17, 2023
Replying to

edullisimpia ja nopeimpia ainakin kaupunkialueilla. Kuvassa maaseudun " 2- kerros- bussin " matkantekoa, ei V-hireri joka yleisimmin Toyota Hiace - mallia.

Like
bottom of page